Çocuk doğduktan sonra evlilikte çıkan sorunlardan bir çok kişi muzdaripti. Sanırım anne yada babalar çocuktan sonra eşim benimle ilgilenmiyor derken çok önemli bir noktayı gözden kaçırıyorlar: Evliliğin farklı aşamaları olduğu ve her aşamanın farklı olduğu birbirine benzemediği, evlilik öncesine ise hiç benzemediği..
Çoğu aile, yapısı veya bileşimi veya kültürel mirası ne olursa olsun, öngörülebilir belirli olaylar veya evrelerden geçer (Evlilik, ilk çocuğun doğumu, çocukların evden ayrılması, dede ve büyükaanenin ölümü gibi). Bu evreler aşağıdaki gibidir:
Duvall Aile Yaşam Döngüsü |
Aile sisteminde sisteme enerji veren karı-koca boyutudur; çocuk ise
enerjiyi alır. Eğer sistemde karı kocalık tanımı tam oturmadıysa üzerine gelen
anne babalık rolüne enerji kalmaz ya da rolleri en baştan yeniden tanımlamak gerekir.
Evliliğin her dönemi farklıdır ve evlilik öncesi de bambaşka bir şeydir. Buna meyve tabağı diyebiliriz. Siz üzüm yemeğe alışırsanız ağzınıza başka meyve aldığınızda tadı değişik gelir ve eski meyvenin tadını ararsınız. Eğer siz muzu tadarsanız, beğenmeyebilirsiniz. Evliliğiniz içinde de farklı dönemler var, bir önceki döneme ait tadı ararsanız hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz.
Uzmanlar özellikle bebek eve geldikten sonraki ilk birkaç ayda yaşanan bedensel yorgunluğun pek çok kadında derinleşerek depresyona neden olabildiğini belirtiyorlar. Çoğu çift, bebek eve geldikten sonra daha da belirginleşen yeni sorumluluklarının, beklediklerinden daha fazla olduğunu belirtiyor. Beklentiden yüksek olarak ortaya çıkan zorunluluklar da hissedilen yorgunluğu arttırırken, tükenmeye giden sürenin de kısalmasına neden olabiliyor. Bu durumda her iki ebeveyn de kısa bir süre sonra kendilerini yetersiz, ihmal edilen ve yalnız bireyler olarak algılamaya başlıyor. Hatta bazı çiftler arasında oluşan mesafe ve her geçen gün artan şiddette hissedilen yalnızlık, bireyleri aldatmaya sürükleyebiliyor.
Kısaca her dönemin farklı olduğunu unutmadan o dönemin özelliklerini göz önünde bulundurarak ilişkiler yeniden tanımlanmalı..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder