24 Mayıs 2012 Perşembe

Gelişim Basamaklarını Hızla Tırmanmak..

Daha dün gibiydi denir ya evet daha dün gibiydi, kızımı ilk defa kucağıma alışım..Minicikti, nasıl tutsam da bir yerine bir şey olmasa diyordum sürekli..Ve 8 ay bitti, sanki daha dün gibiydi..
O kadar hızlı ilerliyor ki, bir ay önce yapamaz dediğim şeyleri bir günde -gün içinde- öğreniyor hemen.
ilk gülümseme
ilk anlamlı bakış
beni tanıması
başını tutmaya başlaması
oturması
derken artık emekliyor..

Ve emekleme çok önemli bir gelişim basamağıymış anladığım kadarıyla. Emeklemeye başlamasıyla beraber artık anneden ayrı bir varlık olduğunu daha fazla fark ediyor, bağımsızlaşmanın ilk temelleri atılıyor. "Ben" kavramı çıkıyor, ve bu süreç devam ederken hep yanında istiyor anneyi yada bakımvereni -ki kızıma anneannesi baktığı için biz çok şanslıyız- Hem uzaklaşıp yeni şeyler keşfetmek isterken hem de hep orada mıyız diye kontrol ediyor. Bu süreçte annenin hep elinin altında olması sağlıklı gelişim açısından önemli.
Ne yardan ne serden durumunun ilk başlarındayız daha ve bu durum 3 yaşına kadar devam ediyor, 1,5-2 yaşında tavan etkisi yaparak.
Çocuk büyütmek çok büyük sorumluluk, bir birey olmaya başladığı andan itibaren senin, çevresindekilerin davranışları ilerideki yaşamının şekillenmesini sağlıyor.
Nasıl bir insan olacağı konusunda kaynak sensin fakat yine de hayatını şekillendirmek için anahtar onun elinde..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...